Blue Flower

ДИРЕКТОРЪТ НА „ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ И ОБУЧЕНИЯ“ НА „ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ БЪЛГАРИЯ“ МИТА ГЕОРГИЕВА БЕШЕ ГОСТ НА СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”. Тя пристигна във Велико Търново, за да се срещне с учениците, които изучават профил „Предприемачество и бизнес“ или пък усвояват икономически познания и предприемачески умения в свободноизбираемите си часове по учебни програми и планове на „Джуниър Ачийвмънт”. Мита Георгиева беше поредният участник в инициативата на училището „Историите на моя живот”. „400 училища в нашата страна работят по тази световна програма, но вашето е сред водещите, затова приех поканата да ви гостувам. Вие работите по всички програми на „Джуниър Ачийвмънт”, при това точно по начина, по който ние, авторите им, искаме да бъдат”, каза пред аудиторията си г-жа Георгиева. Тя призна пред своите малки слушатели, че влизането й във фондация „Джуниър Ачийвмнът” коренно е променило живота й. „Аз съм един щастлив човек, а щастие значи да работиш и да правиш това, което обичаш. Всеки ден да се срещаш с много хора, които получават нещо от тебе, които те помнят и които имат моменти и мигове в техния живот, които са определящи за тяхното развитие”. Тя е участвала в екипите, които са писали програмите за българските училища, и до момента е единственият учител от бившите социалистически страни, носител на наградата „Учител на света”. „Джуниър Ачийвмънт” съществува от 1919 г. Създадена е от бизнеса, за да подпомага образованието. В България влиза през 90-те г. на миналия век. „Това е обучение чрез действие, чрез правене, а не заучаване и възпроизвеждане”, подчерта пред младата аудитория Мита Георгиева. В община Велико Търново по програмата работят четири училища. Те участват всяка година и в една от най-атрактивните инициативи „Мениджър за един ден”.

В края на срещата Мита Георгиева с удоволствие прие изработените от най-малките предприемачи великденски сувенири, както и приготвените за първолаците значки с надпис "Ние вече сме грамотни" от училищната учебна компания "VICTORIA".

След срещата с възпитаниците на СОУ "Вела Благоева" г-жа Георгиева се срещна с представители на стопанския факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", както и отговаря на въпроси от журналисти, присъстващи на срещите, за необходимостта от обучение по предприемачество във всички етапи на училищното образование и работата й свързана с подготовката на новия закон за предучилищното и училищно образование.

Радио Велико Търново