Blue Flower

Предлагат информационни „стъпки“ до туристическите обекти във Велико Търново

Клубът по бизнес етика на ученици от СОУ „Вела Благоева“ е победител в тазгодишния национален конкурс по Бизнес етика на „Джуниър Ачийвмънт България“. Учениците са гимназисти в търновското училище и се обучават по профил „Предприемачество и бизнес“. Регламентът на конкурса изискваше учениците  да докажат  мотивацията си за участие,  своето отношение  към бизнес етиката и да предложат благородна, екологична и социална кауза  за оползотворяване на паричната награда от 500 лв.

Учениците от клуб „Бизнес етика“  на СОУ „Вела Благоева“ се включиха в състезанието водени от желание да направят добро, за което не винаги са необходими огромни средства, да покажат на обществото и на съучениците си, че моралът и етиката не са изгубени. Най-добрата им идея, която са нарекли „Върви с мен“, е да поставят табло на площад “Майка България“ с информация за всяка от историческите и туристическите забележителности. От таблото до самите обектите  ще тръгват стъпки в определен цвят. Целта е да бъдат улеснени туристи и гостите на нашият град в докосването им до културните забележителности на Старата столица. "Да бъде зелено" е екологичната им кауза, в която се предвижда да се закупят и засадят млади дръвчета в паркова и незалесена част от В. Търново, за да бъде въздухът в града по-чист сред огромния автомобилен поток и строителството. "Червено, жълто, зелено" е благородната кауза на училищния отбор - да се обособи площадка за обучение по Безопасност на движението на учениците до осми клас от града, включваща: алеи за управление на велосипеди, пътни знаци и пешеходна зона. 

Teхнитe идeи cа oцeнявaни пo paзлични кpитepии – cтeпeн нa пoтeнциaлнo въздeйcтвиe, peaлиcтичнocт, в paмкитe нa пpeдлoжeния бюджeт, кpeaтивнocт, кaчecтвo нa мoтивaциятa. Нa cлeдвaщия eтaп yчeницитe тpябвa дa дopaзвият идeитe cи и дa oцeнят кoя идeя би имaлa нaй-гoлямo въздeйcтвиe, дa взeмaт eкипнo peшeниe кoя oт тpитe идeи имa нaй-гoлям пoтeнциaл дa бъдe peaлизиpaнa. В тpeтaтa фaзa eкипът щe paбoти c мeнтop c пoмoщтa, нa кoйтo тpябвa дa бъдe взeтo oкoнчaтeлнo peшeниe кoя oт идeитe щe бъдe peaлизиpaнa в paмкитe нa yчeбнaтa гoдинa.

Търновските ученици спечелиха конкурса в съревнование с десетки свои връстници от България. Журито на „Джуниър Ачийвмънт България“ оцени и ще финансира идеите само на 5 училища, като две от тях са от Велико Търново: СОУ „Вела Благоева“, Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново, Земеделската професионална гимназия в Сандански, Националната търговска гимназия в Пловдив,  и Националната финансово-стопанска гимназия в София.

СОУ „Вела Благоева“ обучава ученици по профил „Предприемачество и бизнес“ от 2010 г. В училището предлагат знания по икономика за всички желаещи още при постъпване в I клас. Ръководител на клуб „Бизнес етика“ е учителят по икономика Ивалина Климентинова, която е докторант по стопанско управление на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

През декември 2014 г. учениците от СОУ „Вела Благоева“ Ралица Цветанова от XI  клас и Магдалена Лазарова  от X клас участваха в Креативен лагер на учебните компании в  Боровец и отборът им спечели състезание с връстниците им. 

в-к Борба, в-к Янтра днес