Blue Flower

10 ГИМНАЗИСТИ, КОИТО УЧАТ ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И БИЗНЕС В СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”, СЕ ВКЛЮЧИХА В ИНИЦИАТИВАТА „МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН” НА „ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ” ЗА 2015 ГОДИНА.

Дванадесетокласничката Преслава Михайлова успя да натрупа най-сериозен опит. Тя следва ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” три дни и на 25 март получи сертификат за отличното си представяне като млад ректор. Миналата година Преслава оглави за един ден Министерството на околната среда и водите, а през 2013 г. за един ден беше в редакцията на търновски вестник. 

Проф. Легкоступ запозна Преслава с ежедневната ректорска работа, която включва подписване на заповеди, на дипломи, на различни документи, официални срещи и заседания. Преслава участва в работната среща на ректора с делегацията от Румъния за подписване на договор за сътрудничество, в едно от ежемесечните заседания на Академичния съвет на ВТУ, в официалната среща с ректорката на Университета Киоай Гакуин в Маебаши, Япония проф. д-р Юми Хирата.

Тази година Министър за ден стана ученичката от XI клас Ралица Цветанова в Министерството на външните работи, а десетокласничката Габриела Гатева стана началник на политическия кабинет на министъра на икономиката. Денят на младите министри и началници на кабинети започна в 10 часа в Министерския съвет. След това тийнейджърите имаха среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Работният им ден продължи в министерствата. Момичетата са имали работен обяд с действащите министри, участвали са в срещите им през деня.

Ралица Цветанова, XI клас

Габриела Гатева, X клас

Магдалена Лазарова и Полина Аврамова от X клас, се присъединиха към екипа на частният съдебен изпълнител Виктор Георгиев. Те научиха какви са правомощията и услугите на частните съдебни изпълнители, как е организирана дейността в канторите и как работят електронното правосъдие и електронните услуги в областта на съдебното изпълнение.

Магдалена Лазарова и Полина Аврамова, X клас

Венцисалав Пасев, XI клас

Венцислав Пасев от XI клас стана част от екипа на заместник-кмета на Община В. Търново г-жа Снежана Данева. Младите предприемачи научиха какви инвестиционни проекти предстоят да се реализират, как се извършват административните услуги, как се контролира търговската дейност, издаването на разрешителни за строителство или промяна в архитектурата на сградите и цялостната регулация на устройството на територията на общината.

Хрисимир Стефанов от XII клас бе мениджър за един ден в "Алумина Елит 2003" ЕООД. Хрисимир се запозна с работата на водещото търновско предприятие под ръководството на госпожа Емилия Палазова.

Хрисимир Стефанов, XII клас

Евгени Калчев, XI клас при училищния счетоводител

Трима учениците управляваха собственото си училище. Тодор Борисов от XII клас стана директор на СОУ „Вела Благоева” ипървата му работа беше да извини отсъствията на всички свои съученици, които се включиха в инициативата, включително и собственото си. Заедно с него работи и Ангел Топалов от XII клас, който стана пом.-директор на гимназията. За Ангел това е трето участие в инициативата „Мениджър за един ден”, след като миналата година той влезе в екипа на министъра на образованието, а през 2013 г. работи за един ден в Община Велико Търново. Единадесетокласника Евгени Калчев бе счетоводител за един ден.

Теодор Борисов, XII клас, подписва училищен документ

Ангел Топалов, XII клас и като учител по ИТ

„МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН” Е СВЕТОВНА ИНИЦИАТИВА НА „ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ”. Всяка година в над 100 страни от цял свят лидери от всички сфери на обществения живот се обединяват, за да предадат своите умения и натрупан опит на младото поколение. В България това е 14-а поред година, в която ученици застават на високи постове.

в-к Борба
ВТУ МВнР
фейсбук сайт на СОУ „Вела Благоева”
DarikNews Велико Търново
в-к Янтра днес